Gå til Rogalandteater.no

CHAPLIN: DIKTATOREN

Category:

Av: Morten Joachim og Line Hofoss Holm Regissør: Morten Joachim Dramaturg: Michael Evans Scenograf: Arne Nøst Kostymedesigner: Christina Lovery Komponist: Anders Brunvær Hauge Videodesigner: Reidar Andreas Richardsen Koreograf: Martha Standal Lysdesigner: Haakon Espeland Maskør: Jill Tonje Holter Regiassistent: Knut Erik Engemoen Medvirkende: Lars Funderud Johannessen/Christian Eriksen, Helga Guren, Ragnhild Arnestad Mønness, Glenn André Kaada/Øystein Martinsen, Henrik Bjelland, Svein Solenes, Marko Kanic/Tom A. Haug, Matias Kouppala, Line Starheimsæter Medvirkende fra Ungdomsteatret: Ida Ekrheim, Lars Kristian Gellein, Tobias Nikolai Haugland, Einar Reinsnos Hildonen, Jake Erik Karlsen, Brage Norløff Grindeland, Trude Smistad, Vebjørn Søberg, Yasmin Ullestad, Øyvind Einarson Vetrhus Foto og visuelt uttrykk: Stig Håvard Dirdal

LES MER

About

Chaplins legendariske Hitler-parodi blir teaterstykke

Chaplins Diktatoren settes opp for første gang på en teaterscene i Norge. Og det skjer på Hovedscenen på Rogaland Teater.

Diktatoren er historien om tiden mellom to verdenskriger. Et intermesso hvor galskapen slet seg løs, friheten gikk på nesen og menneskeheten fikk seg noen spark bak. Adenoid Hynkel er Tomanias maktglade og brølende diktator. Men han har en dobbeltgjenger: en forfulgt, liten jødisk barberer med hukommelsestap. Mens diktatoren drømmer om verdensherredømme og planlegger å invadere nabolandet Osterlich, drømmer barberen om en verden i fred.

Diktatoren er hylende morsom, men også skremmende relevant i en tid hvor det anes autoritære trekk i både unge og gamle demokratier. Heldigvis er Diktatoren også stadig relevant fordi Chaplins komiske geni fremstår strålende intakt. Chaplin utfører en utrolig balansekunst i Diktatoren. Det er parodien som politisk striptease, men også den gripende fortelling om de små mennesker som kommer i klemme når brutaliteten hersker.

Manuset er ført i pennen av Line Hofoss Holm og Morten Joachim, sistnevnte er også regissør, og kommer til omhandle både selve filmen Diktatoren og en biografisk vinkling av Chaplin.

Vi har gjort litt omrokkeringer i ensemblet og det innebærer at vi får møte noen nye, men dog velkjente, ansikter på scenen. Lars Funderud Johannessen er i permisjon og vi presenterer stolt Christian Eriksen som ny Diktator/Barberer/Chaplin. Øystein Martinsen overtar rollen til Glenn Andrè Kaada, som også skal ut i permisjon, og blir å se som Garbitch/Daniell fra 8. mars. Tom A Haug har overtatt rollen som Gyssling etter at Marko Kanic har gått ut i permisjon.

THE GREAT DICTATOR Copyright © Roy Export S.A.S.. Charlie Chaplin TM is a trademark and/or service mark of Bubbles Inc. SA and/or Roy Export, used with permission.

Både anmelderne og publikum var samstemte i sin dom etter premieren på Chaplin: Diktatoren på lørdag og kvitterte med trampeklapp og stående applaus etter teppefall. Chaplin: Diktatoren er et ambisiøst teaterprosjekt som har satset høyt i alle ledd – og innfridd! Forestillingen er en reise i en kunstners liv og hans mesterverk der vi glir sømløst inn og ut av ulike lag. Det er humor, alvor og ikke minst ettertanke i en tid som krever det fra en tid som levde det. Og i midten av det hele står Lars Funderud Johannessen og nærmest er Charlie Chaplin og hans karakterer. Solid akkomagnert av et fjellstøtt ensemble og et kunstnerisk team!

Anmelderne fant superlativene i sine anmeldelser og triller både femmere og seksere på terningen.

Dagbladets anmelder mener Chaplin: Diktatoren «er ett av teaterhøstens høydepunkter» og beskriver forestillingen som «en kjærlighetserklæring til film, og den integrerer filmmediet (datidsfilm, nåtidsfilm og kulissefilm) i sitt teateruttrykk, men den er samtidig en forestilling som viser hvilken unik kraft teatermediet og dets virkemidler har, til å uttrykke seg i og utenfor illusjonen på en og samme tid. Mye av det som gjøres her, kunne ikke vært gjort annet sted enn på en teaterscene». Terningkast 5

VGs anmelder fremhever Chaplins alter ego Lars Funderud Johannessen i sin anmeldelse og peker på at «Johannessen flørter med og forfører sitt publikum, og behersker Chaplins eminente timing fra stumfilmens tidsalder. «Diktatoren» var for øvrig Chaplins første talefilm, men restene fra stumfilmepoken sitter godt igjen». Terningkast 5

Også den lokale pressen var over gjennomsnittet begeistert. Aftenbladets mener «Chaplin: Diktatoren tar vare på kjernen i filmen; et dypt alvor som løftes av humor. Latteren sitter løst, og komikken strekker seg fra briljant satire til ren buskis. Her er mye av stumfilmens fysiske og kroppslige humor som Charlie Chaplin var en mester på, og her er Lars Funderud Johannessen et åpenbart riktig valg, og han leverer varene». Terningkast 5

Fædrelandsvennen trillet en sekser og kom med følgende oppfordring: «Nå må vi ta tog til Stavanger for å oppleve denne store scenekunstneren».

Bakgrunnsinfo kan lastes ned her.